Etkinlikler

...

Medeniyetlerin Beşiğine Yolculuk: KİM ve TÖMER, Kadirli'ye Gezi Düzenledi

Medeniyetlerin Beşiğine Yolculuk: KİM ve TÖMER, Kadirli'ye Gezi Düzenledi

Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Merkezi (KİM) ve Çukurova Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Kültür Merkezi (TÖMER) işbirliğinde, Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı (KA-VAK) desteğiyle 28 Kasım Pazartesi günü Kadirli ve Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ne bir gezi düzenlendi.

Gezide öğretim elemanlarının yanı sıra TÖMER, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Üniversite öğrenci kulüplerinden olmak üzere kırk altı ülkeden yüzün üzerinde katılımcı yer aldı. Gezide birçok ülkeden Adana’ya gelen öğrenciler kaynaşma ve beraber fotoğraf çektirme şansı elde ettiler.

İlk Durak Kadirli Kent Müzesi ve Ala Camii’ydi

Gezi kapsamında öncelikle Kadirli Belediyesi Kent Müzesi ziyaret edilerek Kadirli’nin geçmişine ve kültürüne dair bilgiler edinildi. Buradan Kadirli Ala Camii’ne geçen ziyaretçiler, caminin iki bin yıla yaklaşan geçmişini Camii İmamı Metin Topaloğlu’ndan dinleme şansı buldular.

Sülemiş Tesisleri’nde verilen öğle yemeğinden sonra Kadirli’ye 20 kilometre uzaklıktaki, Türkiye'nin en büyük ve ilk açık hava müzesi Karatepe Aslantaş Açıkhava Müzesi’ne gidildi. Müzenin büyüleyici manzarasının yanı sıra Geç Hitit Çağı’na ait kitabeler de ziyaretçileri etkiledi.

Uluslararası Bir Değerimiz: Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

KAV-AK Vakfı Adana Şube Başkanı Emine Varmış yaptığı bilgilendirme konuşmasında Karatepe Aslantaş Milli Parkı’nın UNESCO geçici miras listesine alındığını ve Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Sonrasında öğrenciler ve vakıf üyeleri, birlikte bir video çekerek bu yönde UNESCO’ya çağrıda bulundular.

Prof. Dr. Sümbül: Burası Her Daim Önemli Bir Coğrafya

Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası ve İletişim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Sümbül ve rehberlerin anlatımıyla zenginleşen gezide kitabelere ve bölgeye dair bilgilendirmeler yapıldı. Prof. Dr. Sümbül “Burası geçmişte de günümüzdeki kadar önemli bir coğrafyaydı. Sular eski çağların otobanlarıydı. Dolayısıyla nehirlerin, köprülerin yanında kurulan yerleşim yerleri binlerce yıllık medeniyetlerin oluştuğu yerlere dönüşmüştür” sözleriyle Çukurova coğrafyasının kadim uygarlıklara ev sahipliği yaptığını vurguladı ve bölgedeki kazılarda çok büyük emeği olan Türk arkeolog Halet Çambel’i andı. Müzenin gezilmesinin ardından Adana’ya dönüş yoluna geçildi.

 

Haber: Batu Anadolu

Fotoğraf: Yağmur Aras